Tags

, , , , , , , , , , , , , , , , ,

E duminică, deci haideți să mai învățăm câte ceva. M-am hotărât ca de această dată să vorbim puțin despre materiale. Sunt componenta de bază a minunățiilor pe care intenționăm să le transformăm din idee în formă finită. În cazul de față, vom vorbi puțin despre bumbac. Am pus cap la cap și un mic plan, urmând ca în viitorul foarte apropiat să postez un video despre cum să coasem drept, iar ulterior să facem împreună o față de pernă, pas cu pas, până iese ceva mișto. 🙂 Dacă tot învățăm să coasem, măcar să realizăm o grămadă de obiecte utile la casa omului.

Materialul din care alegem să confecționăm un obiect vestimentar poate face diferența dintre reușită și eșec. Alegerea unui material potrivit designului urmărit adaugă valoare produsului final. La polul opus, un material nepotrivit strică în totalitate întreaga noastră muncă. Un designer sau o persoană pasionată de croitorie, trebuie să lucreze cu materialele, să ajungă să le cunoască, să le știe proprietățile, pentru a înțelege ce și unde se pretează. În mod evident, e nevoie de experiență, de încercare, de eșec, dar hei! Nimeni nu a zis că va fi ușor. 🙂

Fiind la început, e recomandabil să lucrăm cu materiale obținute din bumbac 100 %. Până și studenții de anul I încep prin a lucra cu țesături din bumbac.

Țesătura din bumbac 100 % este o țesătură naturală, deoarece fibra din care este obținut firul are origine vegetală. La baza acestui tip de țesătură stă planta de bumbac. Este bine de știut că vine în diverse mărimi și greutăți, unele fiind mai subțiri, iar altele find potrivite pentru tapițerii, draperii, etc.

Proprietățile acestui tip de material sunt următoarele:

 • este durabil și confortabil la purtare;
 • este un bun absorbant, dar totodată este și un material care lasă pielea să respire;
 • poate fi colorat ușor;
 • vine în diverse mărimi, texturi și greutăți;
 • este versatil, putând fi ușor combinat cu alte materiale;
 • se șifonează ușor și se micșorează;
 • de obicei, nu se electrizează;
 • în timp, devine din ce în ce mai moale.

În general, bumbacul nu este elastic (deși am văzut și o țesătura din bumbac 100 % care avea proprietăți elastice, dar asta se datora modalității de fabricare a țesăturii) și poate fi prelucrat ușor pentru că nu are o suprafață alunecoasă. Asta ne permite să croim și să coasem fără prea mari bătăi de cap.

Poate fi spălat ușor, manual sau cu mașina de spălat, la temperaturi relativ înalte, alături de balsam sau înălbitor (în cazul unui bumbac alb) și poate fi călcat fără probleme, utilizând programul cu aburi al fierului de călcat.

Recomandările pentru țesătura din bumbac legate de ața, ac și pasul cusăturii sunt următoarele:

 • ața poate fi din bumbac sau polyester, nu contează în mod deosebit
 • acul mașinii va fi un ac universal de 80 / 20 (vă lămuresc într-o lecție următoare ce reprezintă numerele)
 • pasul cusăturii va fi de 2.5.

Bineînțeles că aceste recomandări variază în funcție de tipul țesăturii de bumbac pe care ați ales-o. Pentru început, recomand o țesătură din bumbac, de greutate medie, cu o lățime de 150 cm. Pentru a putea găsi ceva asemănător ca textură și greutate, uitați-vă la așternuturile de pat pe care le aveți acasă (de preferință, cele vechi).

Cam atât pentru ziua de azi. Mă obișnuiesc să detaliez cam mult și mă tem să nu vă plictisesc.

O săptămână frumoasă vă doresc!

Micul anarhist,

The small anarchist,

D.

 

 

 

Advertisements